Antivirus

imaginea utilizatorului Serafim

În cazul în care aveți nevoie de un antivirus probabil că deja nu mai aveți nici o siguranță pe calculatorul dumneavoastră. Atacul Aurora și rețeaua Mariposa sunt dovezi că, orice ar pretinde companiile care produc antiviruși, dacă aveți nevoie de produsele lor, nu puteți avea nici un fel de siguranță că aveți un calculator curat.

Ca o paralelă, gândiți-vă la următorul lucru: dacă umbli prin vecini/vecine sau te duci cu cine se nimerește, nici un mijloc de protecție din lume și nici un medicament nu-ți poate garanta că nu vei ajunge într-o bună zi la ceva catalogat ca "incurabil", indiferent de ce scrie pe cutie în scopuri pur comerciale. Vrei să fii în siguranță, nu faci nimic (abstinență) sau te însori/măriți și faci doar cu soțul/soția care la rândul lui/ei respectă aceeași regulă.

Tot cam așa se întâmplă și cu calculatoarele și cu virușii informatici. Dacă umblați cu Windows, nu vă mirați de consecințe. Nici un antivirus din toată lumea cunoscută nu poate garanta 100% protecție. Soluția? Este ca și la BTS. Stai cuminte acasă și nu faci nimic (nu te conectezi la Internet, nu primești nici un fel de dischete, CD-uri, fișiere de la alții) sau ceea ce faci, faci cu lucruri curate. Adică folosești un sistem de operare care nu are astfel de probleme. Orice sistem de operare bazat pe Unix este imun la viruși informatici. Asta nu înseamnă că un calculator cu Linux este imun la prostie. Asta încă nu avem. Cei care-și pun parole de genul "dudu/gigi/mumu" se pot aștepta oricând la surprize.

Share this