Adobe Flash 10.1 lansat cu surle, trâmbițe și DRM

imaginea utilizatorului Serafim

Referitor la lansarea noului Adobe Flash 10.1 s-au făcut multe anunțuri peste tot dar am văzut destul de puține recenzii iar cele pe care le-am văzut par a fi scrise la comandă cu copy/paste din declarațiile Adobe.

Adobe anunțase că va scoate Flash 10.1 țintit în special pe dispozitivele mobile și pe Mac-uri (de orice fel) ceea ce a și făcut până la un punct.

Una dintre cele mai idioate opțiuni pe care au introdus-o în 10.1 și care arată din nou de ce Internetul nu trebuie să fie condus de corporații, este DRM-ul (Digital Restrictions Management). Deocamdată este pus doar pe versiunea de Windows dar în mare DRM pe Flash înseamnă că unora le va fi permis sau interzis accesul în funcție de ochi frumoși, bani plătiți, locație geografică. De multe ori caut câte ceva pe Youtube și la un moment dat îmi zice "acest video nu este disponibil pentru locația dvs.". Ei, de acum e posibil ca așa ceva să devină fenomen de masă. În plus, probabil progrămelele și pluginurile pe care le foloseați pentru a descărca filmele din flash vor înceta să mai funcționeze dacă cel care pune conținutul va vrea să activeze și DRM.

Au spus că 10.1 va include accelerare hardware pentru H264 dar se pare că timpul a fost prea scurt de când au făcut anunțul și până au lansat produsul așa că au introdus într-adevăr suport pentru accelerare hardware dar numai pentru câteva chip-uri. Oricum, un început promițător. Posibil să lanseze și 10.2 tot anul ăsta cu un pachet mai mare de compatibilități.

Cu suport pentru accelerometre, multitouch și sleep mode aș spune că această versiune este făcută în primul rând pentru dispozitive mobile.

Share this

Comentarii

Alex

Cum am spus acu cateva zile si pe facebook... am inteles de ce Steve Jobs a interzis flash pe iPhone/iPad. Pe langa faptul ca flashul crapa destul de mult daca e o aplicatie mai ciudata are si probleme de securitate mari... HTML5 a sosit la fix... de acu trebuie doar sa invatam sa-l folosim cum trebuie!

imaginea utilizatorului Serafim

HTML5

N-ar strica dacă ar și terminat odată specificațiile pentru HTML5 că-s tot draft-uri de mă plictisesc de așteptat :)