Ubuntu 10.10 o distribuție de 10

imaginea utilizatorului Serafim

Anunțul de lansare a distribuției Ubuntu 10.10 a fost făcut în data de 10/10/10 la orele 10, 10 minute și 10 secunde (GMT). Nu e glumă, așa au vrut cei de la Canonical, să facă o distribuție de nota 10 din toate punctele de vedere arătând în același timp că toată lumea calculatoarelor se învârte în jurul cifrelor 1 și 0. Evident, totul este perfectibil așa că ceea ce numim acum o distribuție de 10, va deveni ceva depășit foarte curând.

Având numele de cod Maverick Meerkat sau suricata Maverick pe limba noastră, noua distribuție include destul de multe modificări. Printre ele dacă ar fi să enumerăm, un font nou, Ubuntu Font, un font sans-serif care include caractere latine, chirilice și grecești. Este fontul care a fost văzut prima dată la sigla Ubuntu 10.04. Urmează să fie extins prin adăugarea caracterelor arabe și evreiești în viitor.

Shotwell este acum preferat în locul lui F-Spot, Gwibber are și suport de Twitter, applet-ul de sunet are multe opțiuni în plus, incluzând butoane de control pentru programele care folosesc interfața de sunet. Sunt incluse multe teme și wallpaper-uri noi.

Canonical a lansat de asemenea programul "Ubuntu Server on Cloud 10". Oricine poate încerca Ubuntu 10.10 Server Edition pe Amazon EC2 fără nici un fel de plată pentru o oră. În cazul în care vreți să vedeți ce anume înseamnă servere în cloud fără să instalați nimic local, acum aveți posibilitatea de a încerca această opțiune pe unul dintre cele mai renumite cloud-uri, EC2. Adresa de unde puteți începe testele este http://10.cloud.ubuntu.com. Puteți să vă logați cu adresa și parola de la Launchpad.

Share this

Comentarii

UBUNTU 10.10.10.10.10

Cum pot sa-l pun si eu dar fara a strica structura ce o am acum, cu programele instalate cu care m-am obișnuit?

imaginea utilizatorului Serafim

Adică?

Adică vrei să faci upgrade de la 10.04 la 10.10?

Din linie de comandă dai "sudo do-release-upgrade"
sau din meniu, System -> Administration -> Update Manager

dilema

Asta ar fi totuna cu RAS-FORMATAT-INSTALL (evident cu pastrarea celorlalte programe instalate deja)?
Sau e un fel de petec nou la haina puțin tocită?

imaginea utilizatorului Serafim

Nu e chiar clean...

Păstrează setările vechi deci nu e clean nimic. Face upgrade de distribuție fără să fie nevoie de reinstall. Dacă ai stricat-o chiar așa de tare... mergi pe format/reinstall :)