Aventuri de upgrade Drupal 6.20 la Drupal 7.0 (prima parte)

imaginea utilizatorului Serafim

Am decis să fac o încercare de upgrade a CMS-ului care stă în spatele acestui site cât și a celui de la http://www.serafimpantea.ro

Însă dacă totul ar merge fără probleme n-ar mai avea cu ce să se distreze administratorii, nu? :)

Se face backup la bazele de date, se face backup și la fișiere. Până aici nimic deosebit. Aventurile au început cu recompilarea PHP-ului și activarea a câteva noi funcții și module (hash, PDO, filter). Se pare că nu a fost suficient pentru că la procesul de upgrade se încăpățâna să dea cu o eroare destul de ciudată, și anume:

The following updates returned messages

statistics module

Update #7000

Failed: PDOException: SQLSTATE[42000]: Syntax error or access violation: 1071 Specified key was too long; max key length is 1000 bytes: ALTER TABLE {accesslog} CHANGE `sid` `sid` VARCHAR(128) NOT NULL DEFAULT '' COMMENT 'Browser session ID of user that visited page.'; Array ( ) in db_change_field() (line 2888 of /home/httpd/html/serafim/includes/database/database.inc).

Căutările pe net m-au dus la o grămadă de asigurări că problema este cunoscută încă din octombrie anul trecut și este rezolvată. Sau chiar că ultima versiune de Drupal 7, versiune de developement, nu mai are problema asta. Luat, testat, pupat Piața Independenței și revenit la Drupal 6.20 deocamdată. Problema se pare că este de la sistemul de baze de date, care corespunde cerințelor pentru Drupal 7.

$ mysql --version
mysql Ver 14.12 Distrib 5.0.70, for pc-linux-gnu (x86_64) using readline 6.1

și
Drupal 7 will only support MySQL 5.0.15 or higher, and requires the PDO database extension for PHP
zice la http://drupal.org/requirements

E vorba despre faptul că atunci când ai folosit motor MyISAM pentru Drupal și codare UTF8, codarea se face pe câte 3 octeți un caracter. Deci la 333 de caractere se umplu cei 1000 de octeți și dă pe dinafară. De aceea în Drupal 7 au fost mutate multe tabele pe InnoDB. Asta cel puțin teoretic. Aștept cu interes să văd când și cum se va rezolva problema ținând cont de faptul că majoritatea siturilor pe care este instalat Drupal și care au texte în limba engleză, deci merg bine-mersi cu latin1, nu sunt afectate de problemă.

Probabil voi reveni cât de curând cu adăugiri. Nu de alta dar tot fac upgrade până la urmă :)

Share this

Comentarii

Wordpress

De asta apreciez eu Wordpress-ul. E mai intuitiv cu rezolvari mai clare si usor de gasit la toate problemele, fara mari batai de cap la upgrade si cu o multime de module pentru orice. Apropos de ce ati ales drupal? Chiar si joomla mi se pare mai in regula.

imaginea utilizatorului Serafim

E bun wordpress-ul :)

E bun și wordpress-ul dar prefer să-l folosesc numai pentru blog-uri. E puțin mai dificil de construit un portal pe wordpress. Nu imposibil dar nici intuitiv. În plus, Drupal-ul nu a avut anul trecut 4 exploit-uri de admin cum au fost la Wordpress. Securitatea la wordpress încă lasă de dorit. În rest, toate bune :)

solutia

Solutia(patch) o poti gasi aici: http://drupal.org/node/1261056

imaginea utilizatorului Serafim

Mulțumesc

Mulțumesc pentru link. Când o să apuce iar cheful de upgrade-uri, o să încerc. Deocamdată bucățile care sunt pe Drupal 6 le las așa iar cele noi le fac pe 7.

migrare text de la html (FrontPage) la Drupal

Legat de Drupal as avea nevoie de un sfat. As vrea sa transfer cateva texte din vechiul site facut cu FrontPage, in noul site construit cu Drupal. Nu am experienta in dezvoltarea aplicatiilor web si ar fi prima actiune in acest "domeniu". Am inteles ca exista un sistem copy/paste, insa caut o modalitate mai rapida.
Multumesc,

imaginea utilizatorului Serafim

Cel mai simplu...

Probabil ca cel mai simplu ar fi să cauți ajutor în direct pe IRC la irc.freenode.net pe unul dintre canalele #drupal-ro sau #drupal-support.

Alternativ poți încerca forumuri dar discuția e mult mai lentă. Eu personal nu am experiență cu FrontPage.