Cum se alege o parolă?

imaginea utilizatorului Serafim

tastaturaM-am gândit să scriu acest articol pentru că am văzut prea multă lume folosind parole de genul „iubi”, „parola”, „doru2010”, numele copiilor sau altele de acest fel ca să nu le uite. De aceea vă propun o metodă, cu mai multe variante, de a alege parole foarte complicate și în același timp foarte ușor de reținut.

Vom alege câteva texte pe care le vom folosi ca exemple pe parcursul acestui articol. Rugăciunea „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul!”, o bucată din poezia Peneș Curcanul și anume „Plecat-am nouă din Vaslui,/ Și cu sergentul, zece” și o bucată din Hamlet care spune „A fi, sau a nu fi? Aceasta e întrebarea”.

Ca să generăm o parolă pornind de la rugăciunea „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul” alegem doar primele litere de la fiecare cuvânt și, eventual, pentru complexitate, includem și semnele de punctuație, respectând convenția litere mari/litere mici. Astfel, ajungem să avem parola „DIH,FlD,mpmp!” de la (D)oamne (I)isuse (H)ristoase și așa mai departe. E o parolă destul de complexă, nu? În formula mai simplă ar fi „dihfldmpmp” care deși nu este la fel de complexă, totuși nu este nici pe departe ușor de ghicit de către cineva care nu știe de la ce text inițial am pornit iar pentru noi este ușor de reținut dacă ne este comună această rugăciune.

Textul din Peneș Curcanul adaugă un grad nou de complexitate. De exemplu putem ajunge la parola „P9dV,Scs,10”. Avem litere mari, litere mici, cifre și semne de punctuație. La fel se întâmplă cu Hamlet care ne dă o parolă cam așa: „Af,sanf?Aei”. Arătați oricărui specialist în securitate cibernetică o astfel de parolă, fără să-i spuneți cum ați ajuns la ea, și vedeți cam ce notă vă dă pentru o astfel de alegere.

Acum, că am rezolvat problema ușurinței în a reține parola și în același timp am păstrat un grad foarte mare de complexitate, să mai rezolvăm o problemă. Faptul că este recomandat să aveți parole diferite pentru servicii sau situri diferite și totuși să nu vă încurcați în ele. Să presupunem că vă faceți un cont pe situl http://www.serafimpantea.ro și vreți să folosiți parola „P9dV,Scs,10”. Ceea ce vom face se numește „sărarea” parolei. Adică adăugam parolei de bază un text specific. Să zicem că adăugăm „iSP” de la „ierodiacon Serafim Pantea”. Obținem parola „iSPP9dV,Scs,10” care deja este o parolă personalizată pentru acest sit. Sarea se poate pune la început, la sfârșit, în interior, sau și la început și la sfârșit și prin mijloc la fel cum putem adăuga propriile semne pentru a o face mai complicat de ghicit. De exemplu putem săra parola în acest fel „P9dV,+iSP+Scs,10” sau astfel „P9dV,scs,10*iSP” sau chiar „Sera/P9dV,scs,10/fim”. În același mod puteți pune parole pentru alte situri și servicii cum ar fi „Ya/P9dV,scs,10/hoo!” pentru Yahoo! sau „gma/P9dV,scs,10/il” pentru gmail.

Ceea ce vă recomand însă, este să nu porniți de la texte foarte cunoscute sau care sunt ușor de pus în legătură cu persoana dumneavoastră. Adică în nici un caz nu folosiți „DIH,FlD,mpmp” dacă sunteți preot sau călugăr. În general nici unul dintre exemplele de aici nu este potrivit pentru a fi folosit ca parolă, fiind texte mult prea cunoscute. De asemenea, dacă aveți obiceiul să spuneți mereu „Să trăiți bine!” evitați să folos