Firefox 4.0

imaginea utilizatorului Serafim

Mozilla tocmai a scos versiunea 4.0 final de la browserul Firefox. O veste bună pentru toți cei care preferă vulpița pentru a naviga pe web. La testul Acid 3 scoate 97 din 100 de puncte posibile dar cei de la Mozilla au declarat că nici nu vor să urce mai sus deoarece testele pe care nu le îndeplinește browserul la ora actuală sunt complet nerelevante pentru ceea ce ar trebui să facă un browser. Mai exact, nu suportă fonturi SVG pentru că au implementat un standard superior, anume WOFF (Web Open Font Format).

La testul de HTML5, Firefox 4 scoate un scor de 255 și 9 puncte bonus. Rezultatul testului poate diferi de la un sistem la altul totuși. Testul de mai sus a fost făcut pe Ubuntu 10.10 desktop versiunea 64 bit. Pe Windows 7 64 bit a scos 240 și 9 puncte bonus. Diferența în cazul meu a venit de la implementarea WebGL care există pe sistemul cu Linux și nu exista pe Windows. În orice caz, nu e cazul să va impacientați. Ceea ce aduce nou Firefox 4 față de Firefox 3.6 este faptul că acum puteți seta la http://youtube.com/html5 să vedeți filmele prin interfața de HTML 5 și nu prin cea Flash. Este un bonus imens de performanță în cele mai multe cazuri. La mine s-a văzut imediat diferența în cazul clipurilor la rezoluție de 1080p. Acum se mișcă lin în timp ce înainte era atât de sacadat încât preferam să cobor rezoluția ca să le pot vedea continuu.

Utilizatorii de Chrome aveau mai demult posibilitatea de a vedea filme în format WebM, la fel ca și accesul la alte trucuri HTML 5. Acum, că și utilizatorii de Firefox au aceste posibilități, sperăm să nu întârzie apariția a cât mai multe situri și teme care să folosească aceste avantaje. Nu de alta dar cel puțin în Europa, Firefox împreună cu Google Chome au peste 55% din piața de browsere iar dacă ar fi sa ne referim la România, peste 60%, conform cu unele statistici.

Ca de obicei, o scurtătură pentru a descărca ultima versiune de Firefox este http://getfirefox.com.

Share this