Ubuntu 11.10 sau de ce începe să-mi miroasă a stricat la Canonical

imaginea utilizatorului Serafim

A apărut ieri Ubuntu 11.10 și am făcut și eu upgrade pe câteva dintre calculatoare. Sunt vești bune. Kernelul folosit este 3.0.0 ceea ce reprezintă o importantă aducere la zi. Include ultimele versiuni de Firefox (7.0.1) și Chromium (14.0.835) și de asemenea Thunderbird-ul a fost adus la zi (7.0.1). Nu veți avea ce să reproșați distribuției din punct de vedere al programelor. Sunt multe, sunt actuale, sunt ușor de instalat și folosit. Problema mare este una de politică. Chiar stau și mă întreb dacă au existat în ultima vreme și altfel de probleme și mă gândesc că cele mai bune lucruri au luat-o la vale din cauza unor decizii tâmpite luate "la vârf" și care apoi au fost impuse ca obligatorii ca sarea iodată și vaccinurile anti-marțieni.

Interfața Unity m-a scos din sărite și la 11.04 dar atunci exista un mod evident de a reveni la interfața veche. Acum se face din consolă.

sudo apt-get install gnome-shell

După ce dați un logoff ar trebui să aveți la tipul de sesiune posibilitatea să alegeți Gnome, Gnome Classic sau Gnome Classic (no effects).

Puteți încerca și
sudo apt-get remove unity

Totuși nu recomand aceasta oricât de frustrantă ar fi pentru unii interfața Unity pentru că este posibil să aveți probleme mai târziu cu distribuția. Folosiți Desktop Managerul sau Window Managerul care vă place dar lăsați-l pe cel implicit acolo că nu se știe și, vorba aia, nu cere de mâncare.

Ideea este că-Canonical încearcă să ne că cam oblige să folosim Unity. Și asta e că cam de rău și că cam pute.

Folosesc Linux pentru libertatea pe care mi-o oferă. Nu am nevoie de "Johnny Knows Best" să încerce să-mi bage pe gât un mod de lucru sau altul. Este foarte probabil ca pe viitor să testez alte distribuții mai puțin restrictive. Până acum mi-a plăcut Linux Mint. Am auzit de bine și de Pardus Linux, o distribuție turcească. Și dacă nu și nu, pot oricând să mă întorc la Gentoo sau chiar la Slackware.

Share this

Comentarii

Eu ma bucur fe Fedora si sunt

Eu ma bucur fe Fedora si sunt foarte multumit de ea. Incercati poate va palace. Pe locul doi si la mine le LinuxMint.

Doamne ajuta!

Razvan

imaginea utilizatorului Serafim

Fedora & stuff

Am fost dezamăgit mai demult de RedHat. L-am avut instalat pe un server pentru aproape 6 luni. De atunci nu mai folosesc în mod curent nici o distribuție care provine de la ei sau care este derivată din RH (CentOS, Fedora). E mai degrabă o problemă personală pe care o am cu distribuțiile lor, nu neaparat una de principiu. După ce am renunțat și la Mandrake, nu m-am mai întors deloc la RPM deși nu sunt nici fan înrăit DEB. Totuși sistemul apt/deb mi se pare superior din mai multe puncte de vedere.

Linux Mint îmi place. Poate o să scriu mai mult despre Mint pe viitor. Dar asta după ce trece iarna și ies din starea asta de hibernare pe care o am acum :)

Linux Mint

Salut.

Se pare ca Linux Mint se gaseste si pt. ppc (power book-uri).
http://mintppc.org/

Eu am un PowerBook G4, si sincer se misca mult mai bine decat orice debian pe care l-am incercat pe respectivu' laptop.

alternativa la ubuntu

Salut,

Ai incercat vreodata ArchLinux?
Daca nu, dintr-un motiv anume?
Daca da, ce nu ti-a placut?

Victor

imaginea utilizatorului Serafim

Da, l-am văzut

În ultimul timp încerc să folosesc distribuții pe care le pot recomanda și altora. ArchLinux nu este distribuție pe care aș putea s-o pun mamei mele pe calculator și apoi s-o administrez de la distanță fără probleme. Evident, este un fel de dezbatere deschisă pe tema asta dar eu consider "safe" de administrat la distanță o distribuție care poate fi reinstalată în caz de nevoie și de altcineva conform unor instrucțiuni relativ simple telefonice, nu doar de mine.

de asta eu am trecut la

de asta eu am trecut la lubuntu si ieri am instalat xubuntu 11.10 - are interfata minima perfecta, fara brizbriz-uri

imaginea utilizatorului Serafim

Xubuntu... :)

Am pe un laptop Xubuntu. Da, interfața e super și nu s-a prostit ca gnome 3 + unity :)

Încă îmi mai pare rău că nu mai este actualizat WindowMaker-ul :)