Bani pentru cercetare

imaginea utilizatorului Serafim

„Știați că o investiție în cercetare a Uniunii Europene de 120 de milioane de euro a făcut posibilă piața 3G pe care o cunoaștem în ziua de azi și care valorează 250 de miliarde de euro?” Cam așa sună întrebarea cu care își deschide o postare pe blogul public doamna Neelie Kroes. Ceea ce este și mai interesant, abia urmează. Conștientă că o revenire reală din criză se face doar prin cercetare și educație, propune un fond pentru cercetare și inovații de 80 de miliarde de euro pe o perioadă de șapte ani, în ceea ce se numește programul „Horizon 2020”.

Majoritatea acestor fonduri sunt pentru Tehnologia Informației și Comunicării (TIC) în cadrul căreia, cu mai puțin de 5% din PIB, la ora actuală se acoperă 25% din cheltuielile de cercetare și dezvoltare.

Eu spun că ar fi păcat ca românii să nu pună mâna pe o mare parte din aceste fonduri că nu ducem lipsă de oameni cu cap. Poate ar fi cazul să le arătăm la ce ne pricepem foarte bine și să uimim Europa cu numărul și calitatea proiectelor de cercetare și inovații pe care le avem de multă vreme în cap dar nu găseam fonduri ca să le ducem până la capăt.

Mie mi se pare că ăsta e un prilej excelent să lăsăm cocalărismele deoparte, să ne scuturăm de praful pe care poate l-am lăsat să se aștearnă peste cercetare și să luăm o înghițitură serioasă de jăratec ca să ne luăm zborul cu gândul până unde nici n-au visat ei că se poate. Comunicații, infrastructuri, robotică, nanoelectronică și multe altele pot accesa aceste fonduri. Așa că, dragi white-hats, grey-hats și, de ce nu, black-hats, aștept cu interes să văd cam cât de mult pot absorbi românii din fondurile de cercetare pentru IT și ce lucruri minunate pot face cu ele.

Share this

Comentarii

Mmm... bani europeni, sună

Mmm... bani europeni, sună bine. Da, avem oameni capabili și Băse știe asta :P. Nu suntem o țară alcătuită numai din ghiorlani și ghiolbani, nu? Poate ne vom scutura de praful cu care suntem acoperiți, macar acum în ceasurile din urmă. Ce să spun, Doamne ajută!