Protestul Anti-SOPA și Anti-PIPA

imaginea utilizatorului Serafim

O acțiune de dimensiuni fără precedent are loc astăzi, 18 ianuarie 2012 pe Internet. Internetul face grevă. Este posibil să vedeți pagini negre atunci când căutați ceva pe Internet azi sau pur și simplu să apară postere, imagini, linkuri care să anunțe greva.

Niciodată până acum în istoria Internetului (nu prea lungă) nu a avut loc o acțiune de asemenea proporții. Nu ca nu s-ar fi încercat. Wikipedia, Wordpress, Mozilla și Reddit sunt doar câțiva dintre participanții mari la acest eveniment. Li se adaugă mulți posesori de situri personale, bloguri și altele.

În Iași cunosc mulți bloggeri care recurs la grevă astăzi. Printre ei se află Taradaciuc, LucicX, Macku iar alții au anunțat că se vor alătura protestului.

PIPA și SOPA prevăd mijloace multiple prin care siturile suspectate de încălcarea drepturilor de autor pot fi oprite. Rețineți, că este suficient să fie suspect. Unii vor spune că-i afectează doar pe cei din SUA dar poate ar fi bine să luăm aminte mai pe îndelete.

De exemplu, obligarea furnizorului de Internet să înceteze găzduirea site-ului este una dintre măsuri. Cunosc multe situri românești găzduite la provideri americani pentru că acolo au găsit mai ieftin sau din diverse alte motive. O altă măsură ar fi obligarea motoarelor de căutare (Google, Yahoo, Bing și celelalte) să ascundă rezultatele care fac referire la situl suspect. Obligarea serviciilor de plată, cum ar fi Google AdSense, PayPal, inLinks să înceteze plățile către sit. Revocarea înregistrărilor DNS. Acuma să-mi spuneți, cam pe câtă lume afectează asta? Dacă blochează rezolvarea numelui sitului, nu te mai vede din toată partea de lume în care a fost blocat. Ajungem mai ceva decât China cu Internetul.

Chiar și o singură legătură (link) către un site găsit vinovat este un motiv suficient pentru închiderea site-ului și acționarea în judecată a deținătorului.

Dacă un utilizator încarcă pe un site un clip cu cățelul său, iar în fundal se aude la televizor un cântec acoperit de drepturi de autor, întregul clip încalcă aceste drepturi și poate fi șters de pe sit. Utilizatorul poate fi, într-un caz extrem, trimis la închisoare.

Toate aceste lucruri se pot întâmpla fără un proces la tribunal și fără dreptul la apărare. Un mandat de la un judecător este suficient pentru a impune toate măsurile necesare pentru închiderea unui site. Nu e glumă. Așa este scris proiectul de lege. Gândiți-vă că poate aveți prieteni sau rude cu situri prin State sau care pur și simplu mai postează pe Youtube câte un clip. O asemenea lege nu are voie să fie adoptată.

Ea ar prezenta un precedent negru pentru Internet. Dacă nu luăm atitudine când sunt încălcate drepturile vecinului, nu va mai avea cine să ia atitudine când vor fi încălcate drepturile noastre.

Share this