Google și proiectul cu ochelarii

imaginea utilizatorului Serafim

Project Glass” sau Proiectul ochelari se numește una dintre ultimele găselnițe a celor de la Google. Despre ce este vorba? Au făcut un fel de ochelari care într-un colț afișează informații suplimentare față de ceea ce vezi în mod normal.

Acest fel de aplicație există de ceva vreme pentru telefoanele mobile și pentru tablete și sunt cuprinse sub denumirea generică de „Augmented Reality” adică realitate augmentată. Pe scurt, un program de realitate augmentată suprapune peste imaginea pe care o ai în față diverse informații în așa fel încât să știi că te afli în fața Turnului Goliei fără să trebuiască să mai întrebi oamenii din jur care uneori știu, alteori nu știu. În plus poate afișa în timp real, la cerere, trasee către un anumit loc cam în același fel în care o face un GPS, istoricul unui anumit obiectiv turistic, informații despre trafic și multe altele.

Ochelarii făcuți de cei de la Google au pe lângă toate acestea și posibilitatea de a răspunde și a vorbi la telefon, de a face fotografii și a filma la o rezoluție foarte bună. Mai exact filmează la 1080p sau Full HD, cel mai înalt standard video disponibil public în ziua de astăzi. Nu doar că filmează dar permite să intri în videoconferință arătând celorlalți ceea ce vezi. Ar putea fi util pentru cei care sunt martori sau participanți la un accident. Sper să se întâmple cât mai rar accidente, preferabil deloc, dar o fotografie sau chiar o înregistrare video poate că ar limpezi multe lucruri în astfel de cazuri.

Toate aceste funcții sunt posibile, bineînțeles, datorită sistemului de operare Android pe care Google l-a introdus în această pereche de ochelari. Forma și construcția lor permite să montați pe ei inclusiv lentile de vedere sau de sticlă protectoare pentru UV, antireflex sau de orice alt fel. În acest fel probabil că cei de la Google încearcă să-l contrazică pe Paul Graham care în decembrie 2010 spunea că lumea va arunca formele vechi de calculatoare, televizoare, telefoane și toate celelalte migrând către noul concept de „tabletă” care le poate face pe toate. În felul acesta oamenii vor avea o tabletă cu diagonala de un metru sau mai mult pe post de monitor/televizor, o tabletă de 7-15 cm pe post de telefon și așa mai departe. Iată că Google arată că nu duce lipsă de inventivitate și ca alternativă la tabletă introduce „Ochelarii” a.k.a. „Tableta e depășită”.

Toate acestea ne fac într-un fel mai dependenți de tehnologie pentru că ajungem să ne retragem mai mult în noi înșine și să folosim interacțiunea cu mașina mai mult decât pe cea cu oamenii. Totuși, poate nu e cazul să privim lucrurile într-o lumină atât de sumbră. Lucrurile din jurul nostru nu sunt bune sau rele în mod implicit, ele devin bune sau rele prin modul în care le folosim. Nu este cazul să dăm vina pe mâncarea de pe masă pentru neînfrânarea noastră.

Sergey Brin folosind ochelarii Google

De aceea aș spune că dacă astfel de ochelari, ca cei pe care Sergey Brin mai nou îi prezintă inclusiv la lansări de modă prin New York, ar apărea la un preț decent în România, m-ar bate gândul să-i achiziționez. Sau poate, mai aștept câțiva ani până când se fac lentile de contact cu toate cele de până acum incluse și poate încă vreo câteva opțiuni în plus.

Share this

Comentarii

Asta mi'a adus în minte

Asta mi'a adus în minte scenele din Wal-e, în care omuleții hipertehnologizați de pe corporația-navă nu mai interacționau unii cu alții in mod direct, ci prin sistemele de intercomunicație oferite de navă, chiar dacă rulau unul lângă celălalt pe culoare în scaunele lor motorizate. As far as I'm concerned, realitatea argumentată înseamnă cu totul și cu totul altceva.