Tabletă sau reader?

imaginea utilizatorului Serafim

În ziua de azi, tot mai multe gadgeturi și unelte electronice se îndreaptă către tablete. Telefoane, televizoare, GPS-uri, toate se regăsesc într-o măsură din ce în ce mai mare în utilitățile adăugate tabletelor fie prin programe noi, fie prin senzori suplimentari, miniaturizați și adăugați noilor versiuni care apar. Există și domenii în care tabletele au, cel puțin deocamdată, doar o utilitate marginală. Unul dintre aceste domenii este cititul cărților.

În ultimul timp tot mai mult din ceea ce se scria pe hârtie ajunge să fie scris în format electronic. S-a început cu siturile web care încet s-au transformat în blog-uri, apoi tot mai multe ziare și reviste au început să aibă variante online în paralel cu variantele tipărite pentru ca unele dintre ele să ajungă să aibă doar variante online, cărți care au ajuns să coste doar o fracțiune din cât costau în varianta tipărită, făcând în același timp ca un procent mult mai mare din prețul final al cărții să ajungă în buzunarul autorului pentru că presupune mai puțini intermediari și proces de producție mai puțin costisitor. Toate acestea au dus la o împânzire destul de lentă dar continuă a readerelor sau a cărților electronice, iar atunci când spunem „carte” aici ne referim la dispozitivul pentru citit și nu la fișierele care se încarcă pe această „carte”.

Totuși, încă mai văd mulți oameni care dorind să-și ia o carte electronică ajung să se păcălească și să dea mai mulți bani pe ceva mai „bun”. Mai exact, ajung să cumpere tablete. Tabletele de obicei sunt color, au suport pentru rețea WiFi și de multe ori chiar 3G, suportă tot felul de aplicații, au timp de răspuns al ecranului în domeniul milisecundelor. În plus pot fi folosite inclusiv pentru videoconferințe și pentru a vedea filme pentru că au procesoare mici și puternice. Multitudinea de senzori le fac perfecte pentru a fi folosite pe post de hărți GPS, pentru jocuri interactive, ca ghid în realitatea augmentată, aparate de fotografiat sau de filmat și multe altele.

Readerele sau cărțile electronice sunt alb-negru, uneori au și suport de rețea dar de cele mai multe ori transferul cărților se face prin USB, timpul de răspuns al ecranului este de la câteva zecimi de secundă până la 1-2 secunde în funcție și de procesorul pe care-l conțin. În plus nu au camere de fotografiat sau de filmat incorporate și nici o mulțime de senzori. Toate acestea fac imposibile videoconferințele, vizualizarea filmelor sau o experiență bună în navigarea pe Internet. Deși cele mai multe au și suport pentru sunet, mulți preferă liniște atunci când citesc o carte. Nu toți însă au aceleași preferințe așa că nu este un lucru rău că pot da drumul la muzică în timp ce citesc.

Acestea fiind spuse, de ce ar cumpăra cineva un reader și nu ar lua tabletă? Din două motive iar unul dintre ele este foarte important pentru oricine este serios în ceea ce privește cititul cărților. Primul ar fi că bateria unei tablete, sau mai exact durata cât stă aceasta încărcată, se măsoară în ore și de obicei variază de la 5 ore la 14 în ziua de astăzi. Ar trebui să fie suficient pentru o zi, pentru majoritatea oamenilor, atâta vreme cât este reîncărcată în fiecare seară. La un reader se măsoară în număr de pagini întoarse și de obicei este între 6000 și 13000 de pagini. Asta înseamnă, pentru un cititor înrăit, la 4-6 ore de citit pe zi, minim o săptămână de autonomie. Nu este neaparat ceva ce și-ar dori un posesor al unui asemenea dispozitiv cu excepția cazului în care pleacă în vacanță la munte sau undeva unde nu are acces la rețeaua electrică. Și deși de obicei nu mergem la munte ca să stăm în cabană, cei care au fost și au prins câte o săptămână de ploaie știu că cititul poate fi o activitate foarte bună în asemenea situații.

Totuși a doua diferență este cea cu adevărat importantă pentru cititori, și numesc cititori pe cei care vor să citească mult. Ecranul la readere este alb-negru și cu timp de răspuns mare pentru că este făcut cu tehnologie e-ink. Această tehnologie nu este transmisivă ci reflectivă. Asta înseamnă că, spre deosebire de LCD, nu vă bate lumina în ochi din spatele ecranului atunci când citiți. Acesta este un lucru foarte important pentru sănătatea ochilor. Orice sursă de lumină care că bate direct în ochi produce oboseală și stres și ajunge în cele din urmă să vă afecteze vederea. E-ink este ca un soi de hârtie de plastic. Asta înseamnă că dacă nu aveți lumină, nu puteți citi. O veioză miniaturală însă este destul de ușor de găsit în ziua de azi, când LED-urile sunt pe toate drumurile la prețuri acceptabile. Mai există încă un avantaj secundar al statutului reflectiv al acestui fel de ecran. Atunci când ieșiți cu el pe bancă, în parc, într-o zi de vară, veți vedea mai bine decât se vede în casă sau la birou. La tablete, oricât de multă reclamă s-ar face contrastului foarte bun și altor avantaje, în momentul în care soarele cade direct pe ecran, imaginea devine ștearsă și foarte greu vizibilă.

Așadar, fiecare să-și ia ce are nevoie, pentru ceea ce are nevoie. Consider însă că este important ca omul să știe înainte de a alege ca să nu cumpere bujii pentru mâncat și zahăr pentru rezervorul mașinii pentru că deocamdată nu s-au făcut motoare care să funcționeze cu așa ceva.

Share this

Comentarii

E-reader

Deci raman la optiunea e-reader. Daca mi-as lua tableta as sta toata ziua pe net si nu as mai citi nimic. Asa daca nu am internet nu-mi ramane decat cititul.

imaginea utilizatorului Serafim

Pe net?

Eu știu pe vreo câțiva care dau în ecran cu păsări furioase după purceluși :)

Recent am văzut un Sony Reader PRS T2. Mi-a plăcut, chiar dacă e scumpuț. E posibil să-i fac și lui o recenzie în curând :)

E-Reader vs Tableta

De acord cu cele citite mai sus. Am eReader și știu ce înseamnă comparativ cu Tableta. Viitorul cărților va fi acest eReader chiar dacă mulți susțin încă, plăcerea de a răsfoi o carte care mai are în plus și acel parfum specific al cernelii de tipar amestecat cu hartia pe care s-a tipărit. Dacă mai demult, a avea o carte bună era un efort deosebit și de aceea păstrarea ei într-o bibliotecă devenea ceva nobil, azi, când cartea tipărită a devenit o banalitate, ea va umple niște rafturi, sub kg. de praf și spre deliciul unor rozătoare. Mai mult, mii de tone de hartie ajung la topitorii spre reciclare ceea ce înseamnă de fapt hectare de păduri defrișate cu efeectul dramatic al scăderii calității aerului. Un om din clipa în care începe să scrie și până ce termină o facultate, consumă tone de maculatură din care nu maai păstrează aproape nimic. Se scriu cantități uriașe de cărți și reviste care peste un timp relativ scurt devin inutile, depășite. Un eReader însă va elimina toate aceste distrugeri. Imaginați-vă, o ființă umană, începe pregătirea sa, în fiecare an pune pe un astfel de "carte" tot ce are nevoie pentru pregătirea sa, după ce nu mai are nevoie șterge și pune ceva nou și așa mai departe. Mai mult, merge la studii cu un e-Book în buzunar și nu mai are nevoie de imensul rucsac de cărat maculatură.
Am citit de fapt recent, că în România cineva are o astfel de inițiativă de a introduce în sistemul de învățământ un astfel de sistem care va reduce adevărata aventură pentru procurarea manualelor necesare.