Ubuntu 12.10 zis și Quetzalul Cuantic

imaginea utilizatorului Serafim

Ieri, 18 octombrie 2012, mai către seară, adică după ce a început ziua de 18 și dincolo de ocean, a fost lansat Ubuntu 12.10 cu numele de cod Quantal Quetzal sau Quezalul Cuantic pentru cei care vor să traducă nasufletele și gâtlegăul. Quetzalul este o pasăre de dimensiuni relativ mari (30-80cm) din ordinul trogoniformelor care trăiește în America Centrală.

Canonical, firma care stă în spatele distribuției Ubuntu Linux, ne-a obișnuit cu denumiri de animale exotice pentru a ne ajuta să ne mai punem la punct cu zoologia și să ne atragă atenția asupra faptului că sunt atât de multe animale de care probabil n-am auzit pentru că nu cresc în curtea blocului din zona unde stăm noi. La fiecare 6 luni, câte o nouă versiune și un nou nume poposesc pe câteva milioane de calculatoare.

Probabil cea mai importantă „îmbunătățire” a acestei versiuni, 12.10 este faptul că cei care încă mai consideră Unity ca fiind un mediu facil de lucru, vor căuta acum nu doar pe calculatorul propriu ci și pe Internet, mai exact pe Amazon. Probabil un procent oarecare din vânzări, în cazul în care cineva se va decide să cumpere cărți de la Amazon, va ajunge la Canonical pentru a susține în continuare dezvoltarea distribuției. Problema este însă că mie personal nu mi se pare prea normal să caut de exemplu „Firefox” și să știe jumătate de Internet ce vreau eu să lansez. Sau să caut „terminal” sau „bash” și să-mi sugereze cărți pentru folosirea terminalului. Părerile sunt împărțite si în ciuda sutelor de mesaje pe care le-au primit în mod public cei de la Canonical, totuși ei sunt de părere că acest mod de lucru este unul cât se poate de normal.

Eu spun doar că atâta vreme cât „avantajele” (features) pot fi dezactivate, încă nu le trecem la categoria probleme (bugs). Iar acest mod de căutare poate fi dezactivat. Căutați la System Settings > Privacy > Search results și acolo mutați setarea "When searching in Dash - Include online search results" pe OFF. Marea problemă este că o distribuție de Linux este utilă și o voi recomanda în măsura în care trebuie să fac cât mai puține modificări la instalarea inițială pentru a avea un mediu funcțional și sigur. Deoarece lucrul cu capul prin nori sau lucrul în cloud cum se mai numește nu mi se pare una dintre cele mai sigure din punct de vedere al securității pentru cineva care vrea să-și facă treaba pe calculatorul propriu și nu pe Internet, nu voi recomanda distribuții care au ca mod implicit de lucru astfel de abordări. Excepțiile bineînțeles sunt cazurile în care omul chiar are nevoie de așa ceva și atunci este normal să fie folosită unealta potrivită pentru lucrul potrivit.

Nu știu dacă este doar o părere dar parcă 12.10 se mișcă puțin mai greu decât 12.04. Nu cred că se datoarează kernelului și nici versiunii de Gnome parțial adusă la zi. Spun parțial pentru că cel puțin deocamdată au păstrat câteva părți din Gnome 3.4, mai exact managerul de fișiere care în 3.6 are unele „îmbunătățiri” care au supărat o mare parte din utilizatori. Eh, cel puțin nu au vrut să supere chiar pe toată lumea așa că au mai amânat cu 6 luni o parte din supărări.

Fără îndoială că cineva care se pricepe, poate face orice distribuție de Linux să se comporte așa cum vrea el. Așa cum spuneam însă, dacă este vorba să recomand o distribuție, o fac având în vedere nevoile persoanei, de cele mai multe ori un „Gigi oarecare”, om care de cele mai multe ori vrea să stea pe Feisbuk, pe Mess, să vadă filme, să poată să-și citească mailurile și să scrie referate pentru școală/serviciu și alte câteva lucruri de bază fără de care un om civilizat nu poate să trăiască (a se citi Farville, Travian, Jutub și altele). În aceste condiții, Ubuntu iese din ce în ce mai mult din sfera distribuțiilor „user friendly” pe care le recomand de obicei și intră la categoria melanj tehnic periculos care se vrea user friendly dar umblă cu păcăleli. Probabil în viitorul foarte apropiat voi testa câteva distribuții bazate pe Ubuntu dar care au setările implicite mai decente. Între ele am Xubuntu (pe care îl folosesc pe netbook de ceva vreme) și Linux Mint. Dacă mai aveți alte propuneri cu ce anume ați vrea să testez, scrieți într-un comentariu.

Share this

Comentarii

linux

Si eu am folosit o perioada indelungata Ubuntu, odata cu aparitia Unity am renuntat la el si sunt forarte multumit cu Fedora. Pana la urma e o chestiune de gust.

Razvan