O nouă tehnologie de afișare – ULMT

imaginea utilizatorului Serafim

Destul de multe tehnologii de afișare s-au dezvoltat în ultimii ani. Acum nu multă vreme vorbeam de MEMS, o tehnologie care se pare că a fost omorâtă în fașă. Noua tehnologie ULMT (Ultra-Light Media Tablet) însă este deja în producție de câteva luni. Cei de la Japan Display sunt promotorii și susținătorii acestei noi tehnologii.

Japan Display este o firmă formată special pentru a da un avans tehnologic serios pieței japoneze. Având 6200 de angajați și un capital de aproximativ 2,8 miliarde de dolari americani, firma a pornit de la bun început în forță. Dacă mai socotim și faptul că participarea în firmă este câte 10% din partea firmelor Sony, Toshiba și Hitachi iar restul de 70% aparține Innovation Network Corporation of Japan (INCJ) – un parteneriat între guvernul japonez și 19 companii mari – am putea spune că Japan Display a fost construit ca un vârf de lance pentru economia asiatică și în special pentru cea japoneză.

Din februarie 2012 firma produce deja ecrane de 7.0-inch (17.8cm) WXGA (800x1280 pixel) iar acum, de la începutul lui octombrie, produce și ecrane de 10.1-inch (25.7cm) WUXGA (1920x1200 pixel) urmând să scoată în curând pe piață și o linie de 9.0-inch (22.9cm) WXGA (800x1280 pixel).

Noua tehnologie ULMT este din câte se pare atât competitorul tehnologiei LCD cât și a celei eInk. Spre deosebire de LCD, ULMT este tehnologie reflectivă, cu consum foarte mic pentru imagini statice (pagini de cărți sau pagini web), prin urmare elimină principalele probleme de sănătate și de viață a bateriei pe care le are tehnologia LCD. De asemenea, ULMT este tehnologie color, cu capacitate de a afișa succesiuni rapide de imagini, prin urmare superioară celei eInk. Pornind de la LCD, au fost adăugate straturi noi care să permită controlul reflexiei luminii incidente astfel încât să facă posibilă afișarea cu consum mic de curent și fără să avem iluminare directă în ochi.

Acestea fiind spuse, așteptăm primele tablete cu tehnologie ULMT și pe piața românească. Sper să nu întârzie prea mult.

Share this