Boala vinerii negre și manifestările ei

imaginea utilizatorului Serafim

Vinerea aceasta, 23 noiembrie 2012, este desemnată vinerea neagră sau „Black Friday”. Deși are un nume destul de macabru, este de fapt o zi care a fost desemnată în mod oarecumva artificial să marcheze începutul sezonului de cumpărături pentru sărbătorile de iarnă. Nu are legătură cu ceea ce mai este numit tot Black Friday și reprezintă de fapt Vinerea mare, cea a răstignirii Mântuitorului.

Se pare că obiceiul de a numi această zi „Vinerea Neagră” a apărut prin 1961 în Philadelphia iar denumirea a început să fie folosită pe scară mai largă după 1975. Inițial numele i-a fost dat observând blocajele de trafic care apar în ziua de după Ziua Recunoștinței în SUA. O explicație mai târzie a fost că în această perioadă cei care au mers în pierdere, pe roșu, acum ajung în sfârșit să aibă profit, sau să intre pe negru. Asta făcând aluzie la obiceiul din contabilitate de a marca profiturile cu cerneală neagră și pierderile sau datoriile cu roșu.

Acesta este al doilea an în care Vinerea Neagră apare și în România. Și aș spune că nu e tocmai un lucru rău din punct de vedere al omului de rând. Magazinele participante la campanie de obicei au reduceri foarte mari la majoritatea produselor în această zi. Anul trecut am văzut chiar reduceri de 40 și 50% la unele produse. Problema care a apărut anul trecut a fost lipsa de marfă astfel că pe la orele 10 AM deja era dificil să mai găsești chiar și un stick de memorie.

Așa cum am spus, multe magazine participă la promoțiile „Black Friday”. Ca să amintim din cele cu profil oarecumva tehnic, să zicem de eMag, Altex, F64, EvoMag, Azerty, Flanco, Media Galaxy. Totuși n-aș trece cu vederea nici librăriile online cum ar fi Libris, OKIAN, Book City sau Elefant.

Evident, nu îndemn pe nimeni să cumpere ceea ce nu are nevoie doar pentru că e marfă ieftină. Nu încurajez consumerismul de nici un fel. Dacă însă așteptați de mai multă vreme să luați un eReader, un HDD nou sau poate o carte sau poate să faceți o surpriză cuiva drag, n-ar fi rău poate să profitați de reducerile de vineri. Mai ales că SysAdmin-ul dumneavoastră preferat nu se va supăra dacă îi luați un sistem audio nou sau o tabletă chiar și la reducere.

În rest, aveți grijă să nu vă depășiți bugetul lăsându-vă vrăjiți de mirajul reducerilor.

Share this

Comentarii

cumparaturi

mi-a placut la nebunie penultimul paragraf, ultima fraza ;) .
pot sa zic poate gasesc o tableta google nexus 7 8gb ieftin si bun !
sa mearga programul "terminal ide" sau ubuntu mai bine ;))

imaginea utilizatorului Serafim

Așa deci... :)

Să înțeleg că ție ți-au cumpărat utilizatorii un sistem audio și mai ai nevoie doar de tabletă? :)