Un eBook reader negru și bun

imaginea utilizatorului Serafim

Nu este atât de important că e negru – deși uneori contează și culoarea – ceea ce mi se pare important este faptul că este unul dintre eBook readerele pe care le-aș numi foarte bune la un preț decent. Personal aș numi eReaderul PRESTIGIO PER3162BN, pentru că despre el vorbim, unul dintre cele mai reușite până la ora actuală dacă ar fi să ne referim doar la cele făcute pentru buzunare românești.

Tehnologia de afișare este eInk, cea mai bună și mai răspândită metodă de afișare la ora actuală atunci când e vorba de citit pe perioade mai îndelungate. Există și tehnologii mai performante dar încă nu le-am văzut prin magazinele din România. Procesorul ARM9 la 400MHz nu ar trebui să vă pună nici un fel de semne de întrebare pentru că dacă vă luați un eReader în nici un caz nu o faceți ca să jucați Angry Birds ci, cel mai probabil, o faceți ca să mai dați un ochi prin Dostoievski, prin Frații Grimm sau prin Creangă.

Are cam 180 de grame și vine cu o copertă protectoare din imitație de piele care se închide cu un sistem magnetic foarte discret. De asemenea readerul este acoperit cu un material cauciucat, tot negru, care dă o senzație plăcută la atingere. Nu este senzația metalică de rece, nici cea de plastic cu luciu artificial. Ecranul este de 6 țoli, adică are diagonala 15,24 cm.

Suportă un card de maxim 32GB dar credeți-mă când vă spun, nu veți avea nevoie de carduri atât de mari. O carte grosuță (cam la 500 de pagini) are în mod normal mai puțin de 1 milion de caractere. Ținând cont de faptul că în mod normal cărțile sunt în format ePub, care este text compresat destul de puternic, nu veți întâlni foarte des cărți mai mari de 1MB, cu excepția celor care conțin multe imagini. În cazul unor astfel de cărți probabil că veți ajunge să vă doriți o tabletă măcar din simplul motiv că imaginile de obicei arată mai bine color decât alb-negru în 16 nuanțe de gri, așa cum se văd pe acest reader Prestigio. Presupunând însă că aveți multe cărți la 1MB, în 32GB v-ar încăpea cam 32 mii de cărți, ceea ce face ca din cauza procesorului destul de modest, să deschidă indexul de fișiere în 2-3 ore. De aceea spun că este de preferat să vă păstrați colecțiile de cărți pe calculator și eventual să le puneți pe carduri mai mici, câte 2-300 de cărți într-un pachet. Eu în mod curent am cam 100-120 de cărți pe reader iar restul le țin în calculator.

Dacă nu sunteți un „cititor înrăit” bateria vă poate ține până la 2 luni. Iar eu pun la categoria cititori înrăiți doar pe cei care citesc cel puțin 4-5 ore pe zi. În cazul în care intrați în această categorie, probabil va trebui sa-l încărcați săptămânal, ceea ce tot nu ar trebui să fie o problemă prea mare. Asta mai ales că încărcarea se face prin portul USB astfel că de fiecare dată când conectați cartea la calculator să mai încărcați ceva nou, se mai încarcă și bateria. Bateria este litiu-polimer ceea ce înseamnă lipsa efectului de memorie sau, tradus pentru toată lumea, nu necesită formatare specială și puteți s-o încărcați oricând fără să-i scădeți în mod semnificativ capacitatea. Astfel de baterii își înjumătățesc capacitatea cam la 2 ani sau la 500 de reîncărcări.

Formatele suportate pentru citire includ ePub (cel mai popular format pentru cărți în format electronic la ora actuală), TXT (unul dintre cele mai vechi formate și care este un minim necesar pentru un eReader după părerea mea), PDF (aveți grijă că PDF-urile făcute să se vadă bine pe A4 se vor vedea ciudat pe reader și probabil va trebui să le convertiți), FB2 (un format folosit mai mult de ruși dar cu o oarecare răspândire și pe la noi) și HTML (pentru cei care vor să toarne direct pagini web în reader). De asemenea suportă și câteva formate audio pentru cei care vor să asculte și ceva muzică în timp ce citesc. Eu nu pot asculta muzică atunci când citesc dar am întâlnit oameni care fac asta în mod curent. Între formatele audio suportate amintesc MP3, WMA, AAC, WAV, OGG, FLAC adică în principiu cam orice ați putea avea prin colecția personală. Are mufă jack de 3,5mm și vine cu căști în pachet însă pot fi folosite orice fel de căști cu jack obișnuit de 3,5mm. De asemenea are difuzor integrat.

La ora actuală nu recomand nici un model de Kindle, deși au fost dintre primii care au făcut eBook readere. Le-au super-personalizat pentru serviciile lor online și pentru formatele super-protejate pe care le promovează, ceea ce face să aibă oarecare probleme cu românul de rând care vrea să descarce cărți cu diacritice sau să le ia pur și simplu de pe net și să și le pună pe cartea electronică. Cam aceeași problemă o au și Nook-urile.

Acestea fiind spuse, recomand celor care nu se tem de tehnologie și sunt pasionați de lectură readerul PER3162BN de la Prestigio mai ales că momentan este la preț redus la eMag.

PER3162BN - coperta

PER3162BN - prezentare

PER3162BN - meniul principal

PER3162BN - informații

PER3162BN - Costache Negruzzi

Share this

Comentarii

Pdf-uri scanate ai incercat

Pdf-uri scanate ai incercat sa pui pe el?
Poti sa citesti si in mod landscape de pe el?

imaginea utilizatorului Serafim

Da

Da, merg și PDF-uri scanate dar nu le recomand pe nici un eReader deoarece rezoluția poate diferi foarte mult iar timpul de încărcare a paginilor este mare. Totuși, dacă doar în acest format ai documentul, da, se pot citi.

Da, merge și landscape. Are un G-sensor incorporat și rotește pagina când rotești cartea. Poate fi dezactivat manual ca să nu te deranjeze dacă citești culcat sau în alte poziții decât cea verticală.

Poate fi incarcat si cu

Poate fi incarcat si cu incarcator? Ce amperaj si voltaj de iesire? Asculti muzica si fara casti?

imaginea utilizatorului Serafim

Da și nu

Există adaptoare 220-USB care se pot folosi dacă nu aveți acces la porturi USB în concediu. Se încarcă de la orice port USB normal deci este vorba de 5V și cel mult 500mA. Nu are încărcător separat și nici nu vine cu încărcător separat. La citire cam 4-6 ore pe zi, aproximativ jumătate de oră de conectare zilnică la calculator îl ține încărcat la maxim mereu.

Vine cu căști dar nu are difuzor incorporat. Așadar nu se poate asculta muzică fără căști.

Meniu

Sa înţeleg că meniul este în Română??????

imaginea utilizatorului Serafim

Da...

Are mai multe limbi din care se poate alege. Între ele se găsește și limba română.

eReader

Interesante argumente. Nu m-am gandit la faptul ca amazon au formate securizate si ar fi o problema sa citesc carti descarcate de pe scribd de exemplu.... Eu pusesem ochii pe un kindle wifi dar s-ar putea sa-mi schimb optiunea.

imaginea utilizatorului Serafim

E bun...

Kindle e bun dacă vrei să citești cărți în special de la Amazon, în format azw sau mobi (azw e protejat, mobi e puțin folosit). Există metode de conversie cam din orice format pentru orice reader dar mie mi se pare o bătaie de cap în plus de care eu personal n-am nevoie. În plus, funcția WiFi la un reader chiar că nu e necesară ținând cont de faptul că ținându-l conectat prin USB la calculator pentru 10 minute, transferi 10-20 de cărți adică suficient cât să ai ce citi o săptămână sau chiar mai mult. WiFi rupe bateria și prin urmare probabil că oricum vei ține dezactivată funcția asta în cea mai mare parte a timpului.

Acestea fiind spuse, dacă găsești un reader care are ceva super-opțiuni de care crezi că ai nevoie, ia-l și o să-ți convertești cărțile pentru el. Dacă ai de ales însă, caută un reader care suportă MULTE formate din care în ordinea importanței sunt ePub, TXT, RTF, PDF, restul :)

Reader

Am intrat si eu in lumea cititorilor electonici si pentru ca m-ati convins, am ales acest model de erader caruia i-am facut si un unboxing. http://pc-config.info/ebook-reader-prestigio-per3162bn/

imaginea utilizatorului Serafim

Felicitări :)

De obicei se zice "să-l stăpânești sănătos" dar dacă numai îl stăpânești, nu-și atinge scopul. Așa că să-l citești sănătos :)