Uniunea Europeană și grafenul

imaginea utilizatorului Serafim

Uniunea Europeană finanțează cercetările în materie de grafen. Și nu oricum, ci dă 1 miliard de euro prin intermediul programului The Future & Emerging Technologies ("FET") Flagships (nave amiral pentru tehnologii viitoare și în dezvoltare).

Grafenul este grafit în foaie de 1 atom grosime. Asta face ca un metru pătrat de grafen să cântărească doar 0,77 miligrame. La fel ca în grafit, și în grafen se formează o rețea hexagonală, ca un fagure de miere. Acest lucru dă o rezistență foarte bună materialului. Unele estimări spun că ar avea o tensiune de rupere de aproximativ 100 de ori mai mare decât o folie de oțel de aceeași grosime. Conform unor studii, un hamac de un metru pătrat poate susține o greutate de 4 kg. Este de asemenea un foarte bun conducător electric (la fel ca grafitul) și conducător termic de aproximativ 10 de ori mai bun decât cuprul.

Fiind format din atomi de carbon, impactul pentru mediu ar trebui să fie minimal. Aplicațiile grafenului se pare că sunt foarte variate, de la sisteme de filtrare foarte performante până la materiale de construcții. Cu distanța între atoni de doar 0,142 nanometri (miimi de micron), folia de grafen este una dintre cele mai fine site la care avem acces deocamdată. Un alt avantaj major ar fi lipsa defectelor în imensa rețea de atomi de carbon. Find foarte dur pe un ax și foarte flexibil pe celelalte, acest material „minune” așteaptă doar ca oamenii să-și pună mintea la contribuție pentru a-i găsi cât mai multe utilizări.

Un strat simplu de grafen absoarbe doar 2,3% din lumina albă, vizibilă ceea ce îl face un candidat ideal pentru multe aplicații în care sunt necesare atât rezistența cât și transparența. Deja se vorbește de utilizarea grafenului pentru noi ecrane de tip LCD și alte variațiuni ale ecranelor plate. Carbonul a mai fost folosit și până acum ca material pentru construirea unor elemente care trebuiau să fie ușoare și să aibă elasticitate și rezistență mare. Se numește fibră de carbon. S-au construit cadre de bicicletă, roți de bicicletă, caroserii pentru mașini de Formula 1 și multe altele folosind fibrele de carbon. Iată că banalul cărbune revine în forță și promite încă și mai multe surprize.

Doamna Neelie Kroes, vicepreședinte al Comisiei Europene, și-a arătat intenția de a fonda în Europa o vale a grafenului, Graphene Valley, un fel de contragreutate pentru Silicon Valley-ul american. Atâta vreme cât ceea ce se face are în vedere bunăstarea oamenilor, eu nu pot decât să le urez succes.

Share this

Comentarii

what about..

Pe când un punct de vedere și despre proiectul "The human brain"?

imaginea utilizatorului Serafim

Nu știu

Nu m-a încântat. A fost aprobat împreună cu acest proiect dar pe mine nu m-a încântat ce vor să facă. Poate nici n-am înțeles prea bine. Om vedea. Poate mă mai documentez între timp. Poate scrii tu ceva că te știu interesată de subiect :)