Windows XP și 8 aprilie 2014

imaginea utilizatorului Serafim

Microsoft a anunțat (din nou) retragerea suportului tehnic pentru Windows XP. Dacă am numărat eu bine, aceasta este a treia încercare de a scoate de pe piață cel mai longeviv sistem de operare vândut de gigantul din Redmond. La ora actuală se estimează că aproximativ 19,21% din calculatoarele din lume rulează încă Windows XP dacă ignorăm consolele tabletele și alte dispozitive mobile și cam 13,8% dacă includem cam tot ce mișcă în materie de tehnică de calcul. După 12 ani și jumătate de aduceri la zi și suport tehnic, Microsoft a decis să înceteze acest suport începând cu 8 aprilie 2014. Ce înseamnă acest lucru pentru utilizatori?

Nu cred că impactul asupra utilizatorilor obișnuiți va fi unul major. Faptul că nu se vor mai face update-uri de securitate nu are nici o relevanță pentru majoritatea utilizatorilor casnici de Windows XP pentru că oricum nu făceau update-uri deloc sau, dacă le făceau până acum, nu se bazau pe ele ci pe programele antivirus. În plus, există un număr de utilizatori casnici care până în ziua de azi au Windows XP pentru că așa le-a instalat „Gigi Oarecare” calculatorul și nu și-au bătut capul cu licențele.

Instituțiile statului și cele administrative vor fi probabil cele mai afectate de schimbare. Numărul mare de calculatoare din sistem, multe dintre ele având exact acest sistem de operare, face ca administrarea lor să devină aproape imposibilă fără aduceri la zi în ceea ce privește securitatea. Nota de plată pentru sistemele de operare noi, care vor presupune în foarte multe cazuri și aparatură nouă pentru a putea funcționa, va fi considerabilă. În plus, deoarece multe programe folosite în administrația publică au o calitate îndoielnică, probabil vor necesita modificări pentru a funcționa fără probleme pe noile sisteme.

O altă problemă majoră va apărea în cazul companiilor mari care au sisteme ce rulează cu Windows XP. Băncile fac parte din această categorie. Potrivit CNN, 95% din automatele de bani (ATM) din SUA funcționează cu Windows XP. Dintre acestea doar aproximativ 15% vor putea fi înlocuite până la termenul limită de 8 aprilie. Totuși, pentru că banii fac regula, Microsoft oferă în continuare suport tehnic dar la prețuri menite să descurajeze pe oricine nu are tiparniță de bani la subsol.

Pentru mulți a venit timpul să facă un upgrade al sistemului de operare. Dacă vreți să aveți de Paști un sistem de operare care nu se teme de viruși, cu zeci de mii de aplicații gratuite din toate domeniile și care se mișcă foarte bine, și dacă locuiți în Iași sau aveți drum în perioada asta pe aici, căutați-mă și vă arăt cum se face un upgrade de la Windows XP la Linux. Cei care au mulți bani și își permit sisteme cu multe probleme, pot să încerce unul dintre upgrade-urile oferite de Microsoft.

Share this